Ontdek het Heistse Platteland!

Dat is de insteek van de 53e editie van de Heistse Landbouwdag, die plaatsvindt op zaterdag 10 september. De tijd dat ‘De Landbouwdag’ puur alleen voor land- en tuinbouwers was, ligt al enkele jaren achter ons.

De laatste jaren kan het grote publiek kennismaken met verschillende plattelandsingrediënten.

Dit jaar leggen we de focus ‘van grond tot bord’. Daarnaast kan je op de Landbouwdag opnieuw kennismaken met Proef Heist, een project dat de Heistse hoeve- en streekproducten bundelt en promoot.

Veeprijskampen

Vanaf 10 uur starten de veeprijskampen. Naast een hele reeks paardenrassen, pony’s, ezels, schapen, geiten, vogels en kleinvee krijgt ook het rundvee een plek op dit evenement.

Opnieuw is er internationale belangstelling, zo zijn er Welsh pony’s die komen uit Nederland, Duitsland en Tsjechië. De hele dag zijn er doorlopend shows en demonstraties van de verschillende diersoorten.

De Belgische rijpony houdt om 15 uur de finale van de beste ponyvoorsteller in de showring. Nieuw is dit jaar de behendigheidswedstrijd voor trekpaarden. Verschillende proeven meten de trekpaarden uitvoeren op stemcommando van de begeleider.

Mooi te zien hoe menner en paard zich een maken om dit tot een goed einde te brengen.

Van grond tot bord

Het thema van deze editie maakt ons wegwijs in de wondere wereld van de landbouw.

Welke stappen zijn er nodig om ons voedsel te produceren? Via een belevingsparcours wordt het proces van het telen van gewassen uit de doeken gedaan. Per seizoen is er een overzicht van een aantal teelten die in onze gemeente aanwezig zijn. De bijbehorende bewerkingen met machines lichten een tipje van de sluier.

Lekkers met Streken-terras

Vorig jaar beten we de spits al af. Dit jaar ontplooit het ‘Lekkers met Streken-terras’ opnieuw op de terreinen van de Landbouwdag.

Het laat je proeven van de hoeve- en streekproducten van Heist en omgeving. Een twaalftal standhouders uit de streek stellen hun lekkernijen voor. Je koopt je ijs, kaas, vlees, rijstpap, bier, … rechtstreeks van de producent en kunt er meteen van smullen op het gezellige terras.

Voor de kids

Voor de kids Om 13.30 uur brengt Piet Piraat een bezoekje aan de Landbouwdag. Je kan deze zeevaarder van de gelijknamige populaire Vlaamse jeugdserie in het echt ontmoeten en samen met hem op de foto!

In het Kinderdorp kunnen kinderen zich uitleven op een van de springkastelen, zich laten schminken, een ritje maken met een minitractor of leren hoe je een plantje kan potten.

Demo's

Verscheidene standhouders pakken dit jaar uit met demo’s: hakselaars voor klein snoeihout, kettingzagen, haagscharen, bosmaaiers.

Nog spectaculairder is de demo van ARBOTEC, specialist in het vellen en verzorgen van bomen. Gezwind klimt de boomverzorger in een boom en toont het publiek hoe hij een boom aanpakt op het gebied van licht en lucht.

Voor ieder wat wils

Het bredere platteland laat zich op deze Landbouwdag zien via een uitgebreid aanbod van exposanten, outdoor living, tuin- en hobbymateriaal en oude ambachten.

Voor groot en klein, oud en jong. De hobbyman en de professional. Het platteland in al zijn glorie. Ontdek zelf wat de Landbouwdag voor jou in petto heeft!

Praktisch

Zaterdag 10 september doorlopend van 10 tot 17 uur Locatie: Heerweg Wiekevorst.